donderdag 28 april 2011

Openbare borden geplaatst in Kunduz om bewustzijn vrouwenrechten te vergroten

Het ministerie van Vrouwenzaken in Kunduz heeft dinsdag samen met de UNAMA in Kunduz-Stad twee borden onthuld waarop teksten staan die het publieke bewustzijn van de rechten van vrouwen moeten bevorderen.

Het gaat om grote metalen borden met juridische en religieuze citaten ter ondersteuning van de rechten van vrouwen. De eerste twee van de zes borden werden dinsdag in een park in Kunduz-Stad ingehuldigd, zo meldt een woordvoerder van de UNAMA.

Nadera Geyah, het hoofd van de afdeling Kunduz Vrouwen Zaken, zei: “In samenwerking met de UNAMA hebben wij zes metalen platen met verzen uit de Koran, uitspraken van de profeet en artikelen voor uitbanning van geweld tegen vrouwen uit de wet beschikbaar gemaakt.”

Het hoofd van de afdeling Onderwijs van Kunduz, Mohammad Zahir Nazam, zei: “Enerzijds voegen deze borden iets toe aan de schoonheid van de stad, en anderzijds roept het de burgers op om zich bewust te zijn van de rechten van vrouwen."

De borden werden dinsdag samen met de United Nations Assistance Mission for Afghanistan (UNAMA) met een officiƫle ceremonie ingehuldigd in Kunduz-Stad.

De andere uithangborden zullen worden geplaatst op drukke plaatsen in de stad en bij overheidsinstellingen om het publiek bewust te maken van de EVAW-wet en vrouwenrechten te bevorderen.

De EVAW- wet (Elimination of Violence against Women Law) heeft als doel het geweld tegen vrouwen uit te bannen en de rechten van vrouwen te bevorderen.


EVAW-Afghanistan
De EVAW-Commissie in Afghanistan is een samenwerkingsverband van verschillende ministeries.

Het doel is om voorop bij de ontwikkeling van het overheidsbeleid door herkenning en analyse, samen met betrokken instellingen, zich in te spannen om geweld tegen vrouwen uit te bannen.

Op deze manier kan in overeenstemming met de Afghaanse Grondwet gelijkheid tussen geslachten en rechtvaardigheid worden bereikt.

Meer informatie is te vinden op de site van de Eliminate Violence Against Women Commission Afghanistan.